05 juli, 2013

Tonto på vita duken

Så har Gore Verbinskis film "The Lone Ranger", med Johnny depp som indianspejaren Tonto, haft Sverigepremiär. Detta ger anledning att erinra om den tecknade serien "The Lone Ranger" som debuterade i de amerikanska dagstidningarna 1938. I Sverige dök den upp under namnet "Ensamma Vargen" i serietidningen Karl-Alfred på 40-talet.
Såsmåningom lanserade det amerikanska förlaget Dell en serietidningsversion i hemlandet och även den hittade till Sverige och publicerades av Centerförlaget under titeln "Cowboy Extranummer" i början på 60-talet.
I USA blev bifiguren indianen Tonto mycket populär och stal uppmärksamheten från - den kanske något mer träige - hjälten Ensamma Vargen! Uppenbarligen tar också filmen sikte på detta med den populäre Depp i rollen som Tonto. I serietidningsvärlden ledde detta till att Tonto 1951 fick en egen serietidning i USA (med den krångliga titeln "The Lone Ranger's Companion Tonto"!). Även denna letade sig till Sverige där Centerförlaget förpackade den under titeln "Texas-biblioteket".
Texas-biblioteket nr 18 1960

Inga kommentarer: