09 april, 2009

Fantomens matchkalender 1971!

Fantomens matchkalender över fotbollsallsvenskan 1971 har kommit i dagens ljus lagom till fotbollssäsongens start! Idrott har i alla tider varit ett viktigt dragplåster för serietidningarna - och inte minst Fantomen! Man publicerade i många år artiklar, samlarserier och mycket annat material på tema idrott.
Matchkalendern kunde klippas ut och vikas ihop behändigt för att medföras till Eyravallen eller vilken arena som nu fanns i närheten. Förutom matchprogrammet fanns förteckning över allsvenska mästare 1931-70, adresser till klubbarna, allsvenska maratontabellen samt förteckning över skyttekungar genom tiderna. Sistnämnda titel hade erövrats av Malmös Bosse Larsson året innan och tabellen avslutades med frågan "Vem blir det i år?".
Så här många år efteråt kan vi konstatera att det blev en outsider - Åtvidabergs Roland Sandberg - som utnämndes till 1971 års skyttekung med sammanlagt 17 gjorda mål! Sagde Larsson kom tvåa med "bara" 13 mål. MFF fick istället trösta sig med att de 1971 vann allsvenskan för tredje året i rad!




Inga kommentarer: