22 november, 2008

Krazy Kat - bra serieläsning på höstkanten!

Den som aldrig besökt Coconino County bör omedelbart införskaffa boken ”Krazy Kat”, utgiven 1996 på Alvglans förlag. Ty Coconino är hemort för George Herrimans säregna seriefigurer!
Huvudpersonen Krazy Kat är en livsfilosof som av någon obegriplig anledning kärat ner sig i musen Ignatz. Denne är komplett ointresserad och slänger ständigt tegelstenar på Krazy! Detta beteende beivras av Konstapel Pupp, som inte bara är lagens väktare utan också hyser en obesvarad kärlek till Krazy! Denna kärlekstriangel varieras i det oändliga och ger serien dess bisarra och smått vemodiga karaktär.
George Herriman föddes 1880 och började sin tecknarkarriär i olika New York-tidningar. 1910 skapade han serien The Dingbat Family och det var ur denna som Krazy Kat började växa fram. 1916 fick Krazy Kat en egen söndagssida, till att börja med i svart/vitt, men från 1935 i färg. Herriman avled 1944 och hans serie ansågs så pass säregen att den fick gå bort med sin upphovsman.
Boken Krazy Kat innehåller 69 söndagssidor från åren 1936-37. De är snyggt återgivna med bra färgtryck. Till omfång och karaktär är boken mycket ”rejäl” och Johan Andreassons förord höjer förtjänsterna ytterligare. Rekommenderas!

Inga kommentarer: