05 oktober, 2008

Axplock från Bokmässan!

Ett kort axplock bland de nyheter som visades på Bokmässan:
- Walt Disney’s Serier kommer – som Serie-Bloggen tidigare berättat – i inbundna årgångsvolymer. Den första delen omfattar nr 3 – 7 1954 och innehåller dessutom en historik över tidningen skriven av Germund von Wowern.
- Alla serier i Sverige 1907 – 2007 är en uppföljare till klassiska Seriekatalogen. Bakom utgivningen står antikvariatet Seriesam i samarbete med Seriefrämjandet. Guiden omfattar 250 sidor, dessvärre helt utan illustrationer. Uppgifterna om resp. titel är också mer sparsmakade än i Seriekatalogen, man får t.ex. inte veta något alls om vilka serier som gått i resp. titel. Men behovet av en uppdaterad prisguide är stor och där fyller utan tvekan Alla serier i Sverige sin mission. Nu glunkas det ju också om att Alvglans (förlaget som ursprungligen gav ut Seriekatalogen) också ska komma med en efterföljare. Intressant!
- Förlaget Nisses Böcker, som drivs av serieentusiasten Nisse Larsson, presenterade sin nyutgivning av Bertil Almqvists Barna Hedenhös. Det är de serier som tidigare gått i Tuff och Tuss som nu har samlats i inbundna volymer. Totalt planeras 13 utgåvor. Utförandet är snyggt med bra färgläggning. Seminariet förgylldes f.ö. av Lennart Hellsing som själv har fått två Krakel Spektakel-häften återutgivna på förlaget.
- Disneydiggaren kunde fröjdas åt Kalle Anka & C:o Jubileumsutgåva- 60 år i Sverige utgiven av Egmont. Det är ett klistrat häfte som på drygt 80 sidor berättar Kalle Anka-tidningens historia i Sverige, och där man valt ut serier som representerar resp. decennium. Historiken fanns också i utställningsform på Bokmässan.
- Jan Stenmark har övergått från gammal veckopress till romantikserier från 50- och 60-talen som han effektivt förser med nya pratbubblor. Mycket kul! Det hela finns samlat i pocketen Du & Jag.

1 kommentar:

Per-Åke Sjögren sa...

Alerta läsare påpekar att Walt Disney's Serier volym 1 endast omfattar nr 3 - 7 1954, alltså inte nr 1 och 2/54! Det hela har sin upprinnelse i att dessa två publicerades som Kalle Anka & C:o B-nr, och de finns följdaktligen i årgångsboken för Kalle Anka & C:o, vol 1 1954!