09 mars, 2007

Konsten att omvärdera!

Seriefrämjandets forum har det dykt upp en diskussion om förlaget Red Clown. Tråden är intressant eftersom den visar på hur nya generationer ständigt omvärderar gamla "sanningar"! Red Clown var verksamma några få år på 1970-talet och deras utgivning var omdiskuterad dels pga inslag av våld, sex och skräck, men också för att den hade karaktären av "lågbudget" i en tid då intresset för serier växte och flera av de andra utgivarna började vakna och satsa på kvalitet.
Några av tyckarna i tråden håller dock inte alls med om detta. De menar att när man ser förlaget så här i backspegeln så framträder en annan bild - bilden av en opportunistisk och nyskapande serieutgivare.
För mig som var med på 70-talet är det svårt att inse att titlar som "IB-agent 006" och "Grupp 666 från Secret service" skulle vara något annat än massproducerat dravel. Däremot kan jag hålla med om att förlaget fyllde en viktig lucka när det gällde Marvelutgivningen, och här uppfyllde man, som det stod i redaktionsrutan i dessa tidningar, "Marvels kvalitetskrav".
Men att debatten kommit upp är mycket intressant. Historien är till för att omvärderas!

Inga kommentarer: